Kategorier
Catering

Catering med fokus på företag

Det är en sak att laga mat till ett bröllop där det ska vara mer personligt. Men när man serverar catering till ett företag, då ska det spegla en idé.

August Strindbergs bok Röda rummet från slutet av 1800-talet ger en intressant inblick i hur människor framlevde sin vardag i Stockholm. Det framkom i boken att även de som inte hade det så bra ställt kunde ta med sig sin karott ner till en närliggande krog och få den fylld med färdiglagad mat. Så begreppet hämtmat är inte nytt även om rutinerna och emballaget förändrats. Om det fanns cykelbud som körde hem maten framgår inte av historien.

Catering är att ta hämtmat till en ny nivå. Företeelsen att på beställning låta någon annan laga mat till stora tillställningar har naturligtvis funnits länge. Även om det i början framförallt var de bättre bemedlade som kunde kosta på sig detta. Ända fram till mitten av 1950-talet kunde man boka det som kallades en kalaskokerska. Kokerskan hade tillgång till ett restaurangkök och maten serverades i kantiner. Detta var kanske början till det som blivit catering för företag.

Ett företag som erbjuder catering vet vad som passar i olika sammanhang

Det är många som beställer catering till bröllop, examensfester eller födelsedagar. Då är det ofta en homogen grupp gäster som kommer och de har en personlig relation till sin värd. Den mat man bjuder sina gäster på speglar ofta ens personlighet. Är jubilaren, bruden eller den nyutexaminerade vegetarian så blir kötträtterna inte så dominerande och en nötallergiker bjuder inte på jordnötter till fördrinken.

När man som företag bjuder på catering så vänder man sig oftast till en mer sammansatt grupp. Det kan vara plockmat på en mässa, personalfest i lunchrummet eller en buffé när man ska lansera en ny produkt. Den mat man bjuder på då måste kunna göra så att alla de som kommer känner sig sedda och uppskattade. Anlitar man en erfaren cateringfirma så har de färdiga förslag och menyer som provats och uppskattats av andra.

När man beställer catering får man ta del av företagets erfarenhet

Det kan vara svårt för den som anordnar ett evenemang på ett företag att veta vad som är bäst att bjuda på. Har man bestämt sig för att anlita ett cateringföretag har man emellertid gjort det lätt för sig. De som dagligen arbetar med mat till olika event, luncher, fikastunder och bufféer vet vad som passar. Det viktiga är att alla känner sig inkluderade i det som serveras, allt det smakar gott och är vackert.

Men etablerade cateringföretag nöjer sig inte med att det ska se vackert ut och smaka gott. Mat ger vår kropp energi att arbeta och umgås. Därför är det viktigt att maten också håller hög kvalitet. Endast de bästa råvarorna duger. De bör i så stor utsträckning som möjligt komma från ekologiska odlingar. Alla som odlat egna tomater hemma i trädgården vet hur annorlunda smaken är på dem jämfört med de man köper i affären.

Detta kan ett företag inom catering erbjuda

Det finns egentligen inget svenskt ord för catering men betydelsen av ordet har blivit “leverera färdig mat lagad av professionella kockar på en annan plats än där den äts”. Det engelska ordet “cater” betyder egentligen “sörja för” eller “tillhandahålla”. Det var väl så det började. Men modern catering kan vara så mycket mer än att bara leverera utsökt, vällagad mat.

Hos en modern cateringfirma kan man beställa färdiglagade rätter, frukostar och fikabröd. Det finns menyer för tre-rätters middagar men också bufféer och annan plockmat. För att möjliggöra alla typer av evenemang kan man också få tillgång till en lokal, serveringspersonal, porslin, bestick och underhållning.